Obserwatorzy

piątek, 30 sierpnia 2013

Bułeczki cebulowe - CEBULAKI

WPIS ZUPEŁNIE NIEKOSMETYCZNY ! 
JAK JESTEŚ NA DIECIE - NIE CZYTAJ! :-)


Jak obiecałam tak też robię - podam Wam dziś przepis i opiszę jak krok po kroku przygotować pyszne CEBULAKI :) To niedrogie i proste danie zachwyci każdego amatora pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek :) Ponadto może być spożywane również przez wegetarian (nie wegan).

CEBULAKI - SKŁADNIKI:

Ciasto:
*2 1/3 szklanki mąki pszennej,
*3/4 szklanki mleka,
*1 jajko,
*30g  świeżych drożdży
*3 łyżki oleju
*łyżeczka cukru
*łyżeczka soli

Farsz:
*ok. 5 sztuk cebuli 
*łyżka śmietany 18%
*sól
*pieprz
*tłuszcz do smażenia (ja daję margarynę)


Ser żółty - składnik bardzo wskazany, aczkolwiek nie jest on niezbędny. 


CEBULAKI - WYKONANIE:
Z mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn. Zostawiamy na kilka minut, ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. 


Mąkę, sól, olej i jajko wrzucamy do naczynia.


Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto (jeżeli macie: długie paznokcie/tipsy/pierścionki - polecam użycie jednorazowych rękawiczek do wyrabiania ciasta. Wręcz nakazuję! :))


Z ciasta formujemy kulki wielkości +/- moreli i lekko je spłaszczając układamy na blaszce w odstępach ok 5-7 cm. 


Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą lnianą ściereczką i zostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośniecia.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Cebule obieramy i kroimy wedle upodobania, ja lubię tak:


Następnie dusimy ją na tłuszczu do miękkości (jak się przypala, a jeszcze jest twarda - podlać niewielką ilością wody).


Jak cebulka będzie miękka, zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wracamy do ciasta.

W wyrośniętym cieście robimy wgłębienia takiej wielkości, aby zmieściła się do nich łyżka naszego farszu.
Kładziemy farsz, posypujemy startym serem i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180st.C na ok. 30 minut.


Wyciągamy...


Cebulaki gotowe! Smacznego! :-) 


1 komentarz: