WPIS ZUPEŁNIE NIEKOSMETYCZNY !
JAK JESTEŚ NA DIECIE - NIE CZYTAJ! :-)
Jak obiecałam tak też robię - podam Wam dziś przepis i opiszę jak krok po kroku przygotować pyszne CEBULAKI :) To niedrogie i proste danie zachwyci każdego amatora pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek :) Ponadto może być spożywane również przez wegetarian (nie wegan).
CEBULAKI - SKŁADNIKI:
Ciasto:
*2 1/3 szklanki mąki pszennej,
*3/4 szklanki mleka,
*1 jajko,
*30g świeżych drożdży
*3 łyżki oleju
*łyżeczka cukru
*łyżeczka soli
Farsz:
*ok. 5 sztuk cebuli
*łyżka śmietany 18%
*sól
*pieprz
*tłuszcz do smażenia (ja daję margarynę)
Ser żółty - składnik bardzo wskazany, aczkolwiek nie jest on niezbędny.
CEBULAKI - WYKONANIE:
Z mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn. Zostawiamy na kilka minut, ścieramy ser na tarce o dużych oczkach.
Mąkę, sól, olej i jajko wrzucamy do naczynia.
Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto (jeżeli macie: długie paznokcie/tipsy/pierścionki - polecam użycie jednorazowych rękawiczek do wyrabiania ciasta. Wręcz nakazuję! :))
Z ciasta formujemy kulki wielkości +/- moreli i lekko je spłaszczając układamy na blaszce w odstępach ok 5-7 cm.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą lnianą ściereczką i zostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośniecia.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Cebule obieramy i kroimy wedle upodobania, ja lubię tak:
Następnie dusimy ją na tłuszczu do miękkości (jak się przypala, a jeszcze jest twarda - podlać niewielką ilością wody).
Jak cebulka będzie miękka, zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wracamy do ciasta.
W wyrośniętym cieście robimy wgłębienia takiej wielkości, aby zmieściła się do nich łyżka naszego farszu.
Kładziemy farsz, posypujemy startym serem i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180st.C na ok. 30 minut.
Wyciągamy...
Cebulaki gotowe! Smacznego! :-)
mniam mniam :))
OdpowiedzUsuń